Skip to main content
CARNET Users Conference 2018

Cijeli program »

Online povezanost u predmetnoj nastavi

Ulaskom u pilot projekt e-Škole ništa više nije isto. Moodle besplatni softverski paket za kreiranje i upravljanje tečajevima e-učenja putem interneta postaje jedan od važnijih učitelja glazbene kulture i katoličkog vjeronauka u našoj školi. Nakon online tečaja o Moodleu i sudjelovanja u Erasmus+ projektu i tečaju na istu temu nastao je ovaj ogledni sat. Ovaj ogledni sat objasnit će polaznicima na koji smo način koristili Moodle-a/Loomen kao učitelja na primjeru korelacije katoličkog vjeronauka i glazbene kulture na temu Liturgijski predmeti i liturgijska glazba za 6. razred osnovne škole. Prolazeći online tečajem učenici su na njima veoma blizak način rješavali i pregledavali različite vrste aktivnosti, obrazovne sadržaje i multimedijske resurse koje su mogli koristiti u školi ili u radu kod kuće. Nakon pregledanih sadržaja i izvršenih aktivnosti riješili su kratki test i anketni upitnik te su razmijenili različita iskustva vezano za korelacijski ogledni sat. Uz pomoć e-učenja učenici su na njima prihvatljiv način definirali, opisali i prepoznali liturgijske knjige, jezik i glazbu. Na temelju slikovnih i glazbenih primjera razlikovali su liturgijske knjige i glazbu od drugih knjiga i glazbe te su uočili važnost liturgijskog jezika. Prepoznali su bogatstvo liturgijskih knjiga i glazbe u svakodnevnom životu. Uz pomoć različitih aktivnosti i igrifikacije unutar samog Moodle-a utvrdili su gradivo i indirektvno usvojili znanje. Učenici su gledali i slušali video uratke. Rješavali kviz i ankete. Igrali različite igre i rješavali križaljke. Iznosili svoja mišljenja i stavove uz pomoć različitih aktivnosti koje nudi Moodle.

Autor(i):

Saša Špoljarić; Osnovna škola "Đuro Ester" Koprivnica

Rođen 7. studenog 1982. god. u Varaždinu, Republika Hrvatska. Osnovnu školu pohađao u Svetom Đurđu, a srednjoškolsko obrazovanje završio 2001. godine u Općoj gimnaziji u Varaždinu. Iste godine upisao se na Katehetski institut Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. Radi u OŠ „Đuro Ester“ Koprivnica kao vjeroučitelj razredne i predmetne nastave. Od 2008. godine posjeduje Europsku računalnu diplomu ECDL Start i samostalno uređuje web stranicu škole, nastavno područje katolički vjeronauk. Koristi e-Dnevnik. Koordinator je pilot projekta e-Škole. Redovito se usavršava na stručnim skupovima za vjeroučitelje koje organizira Agencija za odgoj i obrazovanje, Agencija za odgoj i obrazovanje i Katehetski ured Varaždinske biskupije, Varaždinska biskupija te često sudjeluje i u radu županijskog stručnog vijeća iz katoličkog vjeronauka (predavanja, radionice, primjeri dobre prakse) i u radu školskog aktiva razredne i predmetne nastave. Od 2016. godine je učitelj mentor. Usavršava se i na području informatičke pismenosti u okviru projekta Informacijsko-komunikacijska tehnologija u obrazovanju ICT Edu koji je organizirala Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet u suradnji sa Agencijom za odgoj i uključen je u sve oblike edukacija koje su organizirane u pilot projektu e-Škole. Većinu stečenog znanja nastoji primijeniti na poučavanje učenika, na pomoć kolegama i na vlastito učenje.

Mihael Kivač; Osnovna škola "Đuro Ester" Koprivnica

Rođen 16. rujna 1981. u Koprivnici, Republika Hrvatska. Završio je Osnovnu glazbenu školu pri OŠ "Đuro Ester» u Koprivnici (instrument saksofon). Godine 1994. upisao je 1. pripravni u srednjoj glazbenoj školi u Varaždinu smjer glazbenik-teoretičar. Godine 1996. Upisao je srednju glazbenu u Varaždinu smjer glazbenik-teoretičar. Godine 2000. upisao je studij glazbene kulture na Pedagoškom fakultetu (sadašnja Umjetnička akademija) u Osijeku. Diplomirao je 2006 godine u klasi prof. Marka Ruždjaka i time sam stekao zanimanje prof. Glazbene kulture. Od godine 2004.do 2006. zaposlen u OGŠ pri OŠ «Đuro Ester» kasnije OGŠ «Fortunat Pintarić». Od 2006. godine zaposlen u OŠ "Đuro Ester". Zainteresiran za digitalne sadržaje u nastavi i za online učenje. Vješto vlada alatima Microsoft Office™ (Word™, Excel™ i PowerPoint™), ima osnovno znanje o programima grafičkog oblikovanja (Adobe Illustrator™, PhotoShop™), Vješto vlada DAW(digital audio workstation) sučeljem. Vješto vlada obradom audio materijala. Sudjeluje na gotovo svim edukacijama u organizaciji e-Škole i član je tima za e-Škole i raznih projekata.

Trajanje: 35 minuta

Ciljana skupina: svi djelatnici odgojno obrazovnih ustanova koji vole raditi izravne korelacije s drugim nastavnim predmetima. Ovaj primjer samo je primjer korelacije uz pomoć Moodle softverskog paketa.

Potrebna predznanja: rad u Office 365 alatima, služenje s web preglednikom.

 

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2017 Zakon Group LLC