Skip to main content
CARNET Users Conference 2018

Cijeli program »

Kreativnost 4.0: kreativnost usprkos i zahvaljujući industrijskoj revoluciji 4

Nesporno je da živimo u vremenu kreativnosti. Ali, zašto je kreativnost toliko važna? Zašto danas sve više govore o njoj? Zašto tako gorljivo zazivamo kreativnost u obrazovnom ciklusu? Zašto njome uvjetujemo odabir kandidata za posao? Zašto je tako važno poticati kreativnost i zašto ona može donijeti presudnu konkurentsku prednost, neovisno o tome kojom profesijom se bavimo? Pri iznalaženju odgovora na ta i mnoga druga pitanja pomoći će nam činjenice.

Hrvatska i kreativnost: u izvješću The global creativity index, RH je na 58. mjestu, a ispred su Filipini, Panama, Iran, Grčka, Srbija i dr. (2015.). Hrvatska i inovacije u EU: iza RH su samo Rumunjska i Bugarska (2016.). Čak 80% ispitanika smatra kreativnost ključnom za ekonomski razvoj, a gotovo njih 2/3 smatra da je kreativnost važna za društvo. Međutim, samo 25% njih misli da su iskoristili svoj kreativni potencijal (2012.). Većina ispitanika osjeća kako njihovu kreativnost guše obrazovni sustavi. Tako misli čak 52% (negdje i 60%) ispitanika u svim državama te čak 70% u SAD-u. Više od 80% zaposlenih sa završenim visokoškolskim obrazovanjem izrazilo je želju za tehnikama kreativnog mišljenja u obrazovanju.

Last but not least, i kakve veze sve to ima s 4. industrijskom revolucijom?

Autor(i):

Robert Kopal; Visoko učilište Algebra i Visoko učilište Effectus

doc.dr.sc. Robert Kopal, znanstveni suradnik; profesor visoke škole u trajnom zvanju, posebni savjetnik predsjednika Vlade RH za nacionalnu sigurnost.

Dosadašnje profesionalno i znanstveno iskustvo: državni tajnik MUP-a RH; dekan Visokog učilišta Effectus-studij financije i pravo; prodekan za R&D na Visokom učilištu Algebra te voditelj diplomskog studija Digitalni marketing i Podatkovni smjer; predavač i gost predavač na više visokih učilišta u RH i inozemstvu te na programu CROMA EduCare (Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika); savjetnik Uprave IN2 Grupe za R&D/znanstveni savjetnik; Chief Science Officer u IN2data; obavljao poslove glavnoga obavještajnog analitičara MUP-a RH; viši menadžer u POA-i i SOA-i; objavio 10 knjiga u RH i inozemstvu (Ekonomska analiza međunarodnog terorizma; Teorija igara, Tehnike kompetitivne analize i dr.); autor više poglavlja u knjigama te 60+ stručnih i znanstvenih radova u RH i inozemstvu; voditelj i predavač na 100+ poslovnih i analitičkih radionica u RH i inozemstvu (trenirao policijske službenike 11 država); dizajnirao nekoliko specijaliziranih informacijskih sustava; certificirani trener obavještajne analitike i analitičkog SW s 20+ certifikata; član IALEIA-e i BDVA; izvršni urednik u International Journal of Digital Technology and Economy te član uredništva u International Journal of Economics & Management Sciences; izlagao na mnogim domaćim i međunarodnim konferencijama te sudjelovao i vodio više nacionalnih i međunarodnih analitičkih projekata; član Nacionalnog vijeća za kibernetičku sigurnost; član Matičnog povjerenstva za društvene znanosti; član Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala; član nacionalnog tima RH – Europski Big Data Hackathon 2017. koji je osvojio 1. mjesto.

Trajanje: 60 minuta

 

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2017 Zakon Group LLC