Skip to main content
CARNET Users Conference 2018

Cijeli program »

Dani nesigurnog interneta - ransomware

U ovom interaktivnom predavanju govorit ćemo o ransomwareu - vrsti zlonamjernog softvera (eng. malware) koja šifrira datoteke na žrtvinom računalu te traži otkupninu za njihovo dešifriranje. Kroz primjere metoda kojim napadači dolaze do cilja kratko ćemo se dotaknuti socijalnog inženjeringa i phishinga kao najraširenije metode koja iskorištava ljudsku ranjivost. Na primjeru WannaCry ransomwarea, najvećeg globalnog računalnog incidenta koji se dogodio 2017. godine, vidjet ćemo koliki utjecaj neodgovorno korištenje i zanemarivanje sigurnosti računala ima na kritičnu infrastrukturu kao što su bolnice i sustavi javnog prijevoza pa čak i na ljudske živote. Za kraj predavanja dat će se neke smjernice za zaštitu od ransomwarea, proaktivne mjere koje korisnik može učiniti ali i što učiniti u slučaju da do zaraze dođe.

Autor(i):

Svan Hlača; CARNET

Svan Hlača student je završne godine sociologije te etnologije i kulturne antropologije pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Zaposlen 3 godine u korisničkoj podršci CARNET-a. Nakon rada u podršci prelazi u Nacionalni CERT gdje se, između ostalog, bavi područjem podizanja svijesti korisnika na internetu kroz održavanje raznih edukacija, radionica te praćenje trendova iz navedenog područja. Ponajviše se bavi temom socijalnog inženjeringa - čovjeka kao najranjivije karike u lancu informacijske sigurnosti.

Vlatka Mišić; CARNET

Vlatka Mišić posljednjih dvije godine radi u CARNET-ovom odjelu za Nacionalni CERT gdje se bavi obradom računalno sigurnosnih incidenata i područjem podizanja svijesti sigurnosti na internetu. Interes za područje informacijske sigurnosti iskazuje na Fakultetu prometnih znanosti na kojem 2016. godine brani diplomski rad pod nazivom „Istraživanje sigurnosnih aspekata primjene vlastitih uređaja u korporativnom okruženju“.

Trajanje: 20 minuta

 

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2017 Zakon Group LLC