Skip to main content
CARNET Users Conference 2018

Cijeli program »

Fizokaz

Interaktivno izlaganje govori o iskustvu rada s igrokazima u osnovnoj školi, u nastavi fizike. Fizokaz je nastao kao potreba popularizacije fizike kao školskog predmeta i veća motivacija učenicima osnovne škole za učenjem fizike, kao nova nastavna metoda koja potiče kreativnost učenika i učitelja. Pokazati ćemo kako igrokaz može poslužiti: u različitim etapama nastavnog sata, kao uvodna motivacija na videokonferencijskom satu, kao korelacija i integracija između fizike i drugih nastavnih predmeta (povijesti, hrvatskog jezika, glazbene i likovne kulture, matematike i informatike) te kao poveznica s izvanpredmetnim područjima važnima za razvoj dječje osobnosti (igrokazi na Zimskim školama fizike) koji na taj način pripomaže razvijanju analitičkog, sintetičkog pa time i kritičkog mišljenja učenika. Pomoću riječi, pokreta i zvukova lakše se ostvaruju ne samo obrazovni, već i funkcionalni i odgojni zadaci u nastavi fizike. Igrokazi su bili predstavljeni široj populaciji učenika i učitelja fizike. Učenici su ih još i dodatno snimili. Glazbene podloge su obradili alatom Gold Wave, a filmove uredili koristeći alat Movie Maker.Snimke igrokaza su dijeljene i korigirane u chatu Adobe Connecta.

Autor(i):

Tanja Paris; Osnovna škola Vijenac, Osijek

Tanja Paris rođena je 1974. godine u Osijeku. Zaposlena je u OŠ Vijenac, Osijeku na radnom mjestu učiteljica matematike i fizike. Kao učitelj savjetnik fizike u nastavi primjenjuje suvremene metode poučavanja u nastavi fizike kao i njene popularizacije na Zimskim škola fizike za učenike osnovnih škola OBŽ. Sudjelovala je u izradi zadataka iz fizike u projektu NCVVO-a „ Razvoj završnih ispita na kraju obrazovnih ciklusa“. Sudjelovala u osmišljavanju i izradi scenarija poučavanja i digitalni obrazovni sadržaj za nastavni predmet Fizika 7 u okviru “e-Škole: uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola”. Mentorica je studentima Odjela za fiziku u Osijeku te pripravnicima na stručnom ispitu iz fizike. Voditeljica je Županijskog stručnog vijeća učitelja fizike OBŽ (istok). Član je stručnih udruga HMD i HFD.

Jasmina Alilović; OŠ "Matija Gubec", Čeminac

Jasmina Alilović je rođena 7.2.1971. u Osijeku. Po zanimanju je profesor matematike i fizike,a radi u OŠ “Matija Gubec” u Čemincu kao učiteljica matematike i fizike,unazad 20 godina. Prošle godine imenovana je u zvanje učitelja savjetnika iz matematike. Volontira u dvije udruge,Udruzi Đola za razvoj ruralnog turizma i CTK Čeminac. Redovito se stručno usavršava i svoju kreativnost se trudi prenijeti na svoje učenike.

Trajanje: 20 minuta

 

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2017 Zakon Group LLC