Skip to main content
CARNET Users Conference 2018

Cijeli program »

Virtualna i proširena stvarnost na webu

Od prikaza Sunčevog sustava na školskoj klupi pa sve do uranjanja u trodimenzionalni digitalni svijet – sve su to učenici 4. WD razreda (smjer web dizajner) Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok mogli iskusiti na radionici „Virtualne i proširene stvarnosti na webu“ koja je održana u okviru Europskog tjedna programiranja (EU Code Week).

U prvom dijelu radionice učenici su se kroz interaktivno izlaganje upoznali s osnovnim pojmovima virtualne (VR), proširene (AR) i miješane stvarnosti (MR) te saznali kako je te tehnologije moguće primijeniti i na webu, nakon čega su imali priliku istražiti i isprobati konkretne primjere web rješenja napravljenih korištenjem VR i AR tehnologija. Učenici su se podijelili u grupe te su nasumično prolazili kroz tri štanda na kojima su korištenjem mobilnih uređaja, virtualnih „cardboard“ naočala i druge računalne opreme istražili digitalne 3D svjetove, interaktivne 360˚ videozapise, mobilne aplikacije „Civilisations AR“ i „Just a Line“ te stvarne i digitalne markere za proširenu stvarnost. Radionica ja završila zajedničkom izradbom web aplikacije „Fotkalica“ s AR elementima za prepoznavanje lica na videozapisu te ugradnju rekvizita na samu sliku korištenjem dviju JavaScript biblioteka „clmtrackr“ i „P5.js“.

Povratne informacije učenika o održanoj radionici vrlo su pozitivne, no mnogi od njih ističu i jedan nedostatak – iako je radionica trajala čak četiri školska sata, voljeli bi da je trajala – duže. Kako kaže jedan od učenika: „Bilo je kao vlak smrti – uzbudljivo i ludo“.

Autor(i):

Krešimir Varga; Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok

Krešimir Varga, magistar edukacije informatike, rođen je 1990. godine u Zagrebu, a živi u Zlataru gdje je završio Srednju školu za računalnog tehničara. Diplomirao je na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Bavi se grafičkim i web dizajnom te fotografijom. Radi u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku kao nastavnik stručnih predmeta iz područja web dizajna. Održava radionice za darovite učenike i predavanja za nastavnike na stručnim skupovima iz područja informatike te priprema učenike za natjecanja i smotre u području informatike, web dizajna i školskih listova.

Trajanje: 

 

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2017 Zakon Group LLC