Skip to main content
CARNET Users Conference 2018

Cijeli program »

Microbit u nastavi fizike

Današnji svijet prožet je tehnologijom i život je gotovo nezamisliv bez raznih kućanskih aparata, mobitela, računala i tableta. Kroz pokuse sa micro:bitom pokušati ćemo osuvremeniti i poboljšati načine poučavanja u nastavi fizike i samim tim približiti fiziku učenicima. Micro:bit dinamometar malo je kompleksnija izvedba osnovnog dinamometra, na radionici ćemo Vas provest kroz cjelokupni proces njegove izrade i uporabe. Prilikom osmišljavanja dijelova za dinamometar mislili smo o dostupnosti i cijeni dijelova, za njegovu izradu izabrali smo lako dostupne materijale (opruge, karton, drveni štapići...) kako bismo svima omogućili ponavljanje istog procesa. Zašto baš micro:bit? – micro:bit je malo računalo i samim tim ima velike mogućnosti kao što su pretvaranje mjernih jedinica, slanje podataka na udaljene lokacije i u slučaju da je spojeno s računalom grafički ili tablično prikaže podatke u realnom vremenu. Preko primjera s microbitom fizikalni zakoni, formule i grafikoni postaju razumljiviji i uočljiviji, a nastavnicima i učenicima omogućava se moderan način u testiranju ideja, pronalaženja i snimanju informacija i traženju objašnjenja. Micro:bit nije zamišljen da bude zamjena za izuzetno precizne laboratorijske instrumente, već nam koristi kao alat koji nudi alternativno rješenje u pojašnjenju fizikalnih procesa.

Autor(i):

Vedran Menđušić; OŠ Bartola Kašića Vinkovci, OŠ Zrinskih Nuštar

Vedran Menđušić rođen je 12. listopada 1981. godine u Vinkovcima. Završio je Prirodoslovno – matematičku gimnaziju u Vinkovcima, diplomirao na Odjelu za fiziku u Osijeku. Radi u OŠ Bartola Kašića i OŠ Zrinskih Nuštar na mjestu učitelja fizike, tehničke kulture i informatike. Suosnivač je Robotičko-informatičkog kluba Nuštar. Redovito se usavršava i koristi razne metodičke alate u nastavi, surađuje s nastavnicima i edukatorima na raznim projektima iz STEM područja, popularizacije fizike i znanosti.

Toni Hutz; OŠ Mitnica Vukovar

Rođen je u Vukovaru 30. prosinca 1975. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Od 2003. radi u OŠ Mitnica gdje predaje fiziku i tehničku kulturu. Višegodišnji je član Županijskog povjerenstva iz fizike i tehničke kulture. Dva puta je sa svojim učenicima bio na Državnom natjecanju Sigurno u prometu, dva puta na Državnom natjecanju iz fizike te na Državnom natjecanju iz tehničke kulture i modelarske lige. Učenike potiče na stvaralački rad, prati njihovo napredovanje, razvija i njeguje njihovu darovitost. Trudi se pružiti im što više znanja, novih spoznaja i podataka, unijeti radost i zadovoljstvo u učionicu. Napredovao je u zvanje mentor. Uz praćenje najnovijih spoznaja i dostignuća u području fizike i tehničke kulture, područje njegovog interesa je i korištenje obrazovne tehnologije u nastavi. Redovito se usavršava i sudjeluje na seminarima, predavanjima i radionicama.

Mihaela Balić; Studentica fizike i informatike

Mihaela Balić rođena je 11. prosinca 1995. godine u Vinkovcima. Završila je Zdravstvenu i veterinarsku školu dr. Andrije Štampara u Vinkovcima. Zvanje prvostupnice fizike stekla je 2017. godine na Odjelu za fiziku u Osijeku te je upisala diplomski studij na istoimenom fakultetu kojeg trenutno pohađa.

Trajanje: 45 minuta

Ciljana skupina: nastavnici fizike i informatike i drugih prirodnih predmeta

Potrebna predznanja: osnovna školska znanja iz fizike i informatike.

 

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2017 Zakon Group LLC