Skip to main content
CARNET Users Conference 2018

Cijeli program »

Što kad aplikacije koje koristimo više nisu besplatne?

Cilj je interaktivnim predavanjem raspraviti o budućoj potrebi mijenjanja IKT kulture i navika korištenja besplatnih aplikacija, razmijeniti iskustva načina odabira odgovarajućih aplikacija, ispitati stavove o uporabi aplikacija i gotovih digitalnih obrazovnih sadržaja i predložiti smjernice mogućih scenarija razvoja kvalitetnih obrazovnih aplikacija na hrvatskom jeziku koje mogu zadovoljiti i najzahtjevnijeg učitelja. Razvoj i postojeći trend u izradi DOS-a je izrada gotovih i besplatnih sadržaja, ali ih često nije moguće nadograđivati, prilagođavati i uređivati pa je dio učitelja opet u potrazi za drugačijim rješenjima. Učitelji samostalno istražuju različite aplikacije, uče ih koristiti te u njima kreiraju različite digitalne obrazovne sadržaje. Razlozi odabira određene aplikacije su raznovrsni: jednostavnost uporabe, dizajn, dostupnost, prilagođenost dobi učenika, osobne sklonosti, postojeći trend itd. Smjer odabira aplikacije može biti prema sadržaju kojeg želimo digitalizirati ili kada isprobamo određenu aplikaciju promišljamo o sadržaju kojeg bismo mogli prilagoditi aplikaciji. Prateći razvoj digitalnih kompetencija učitelja u našem obrazovnom sustavu i navike uporabe različitih aplikacija jasno se ističu dva osnovna preduvjeta, aplikacija mora biti besplatna i jednostavna za uporabu. Hoće li pojedine aplikacije zaživjeti, odnosno koliko učitelja će ih koristiti, koliko će se dugo zadržati u uporabi te jesu li ponuđena gotova rješenja digitalnih obrazovnih sadržaja dovoljna još uvijek je neistraženo područje?

Autor(i):

Ivana Križanac; Osnovna škola Brodarica

Učiteljica razredne nastave-savjetnica, Osnovna škola Brodarica. Aktivno radi na razvoju e-učenja i poučavanja u razrednoj nastavi. Inicijatorica je mnogih međunarodnih projekata u školi i sudionica eTwinning i ERASMUS+projekata.

Branka Pastuović; Osnovna škola Brodarica

Učiteljica razredne nastave, OŠ Brodarica Šibenik, učitelj savjetnik, dugogodišnja voditeljica ŽSV-a učitelja razredne nastave Šibensko-kninske županije. Završila je E-learning akademiju, smjer Course design te se redovito stručno usavršava, osobito u području primjene tehnologija u obrazovanju. Zagovornica je suvremenih pristupa u poučavanju te u svom radu primjenjuje nove tehnologije. Izuzetno je aktivna u izradi dijeljenih digitalnih obrazovnih sadržaja koji se nalaze na platformama https://edutorij.e-skole.hr/ , https://www.e-sfera.hr/ te drugim internetskim izvorima. Njezin digitalni obrazovni sadržaj osvojio je prvo mjesto za najbolji DOS 2017. na CARNET-ovoj platformi https://libar.carnet.hr/. Sudjeluje u ERASMUS+ eTwinning projektima za koje je višestruko nagrađivana nacionalnim i međunarodnim oznakama kvalitete. Za rad na svom eTwinning projektu "Dani otvorenog uma" osvojila je hrvatsku nacionalnu nagradu COMET 2016./2017. Napisala je i vodila eTwinning projekt "Let's be e_citizens", za koji je partner u projektu osvojio nacionalnu nagradu COMET 2017./2018. Aktivno je bila uključena u CARNet-ove projekte Škole 2.0, ISE, ODS i e-Škole te redovito sudjeluje u provedbi edukacija učitelja u sklopu projekata CARNET-a i MZO-a.

Trajanje: 20 minuta

 

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2017 Zakon Group LLC